dilluns, 23 de març del 2015

DIARI RESUM de FEBRER

El mes de febrer va venir carregat d'energia i de moltes ganes i il·lusió per iniciar la intervenció. Estem a l'expectativa de veure com funcionen sobretot les sessions de joc grupals.


                  

PROGRAMACIÓ INICIAL DE JOCS PER FAMÍLIES I INFANTS DEL GRUP DE PETITS

Aquesta és una primera planificació per dur a terme les sessions de joc. Estem molt animades i amb moltes ganes de veure com funcionen!


                   

FASE 1, INTERVENCIÓ INDIVIDUAL: Recollida d'informació i presa de decisions conjuntes.

Parteixo dels objectius que em vaig proposar en aquesta primera fase per la intervenció individual que duc a terme amb el Said (nom imaginari) i descric les accions que he dut a terme per tal de preparar la intervenció en relació amb aquests objectius.

1. Identificar les necessitats d'aprenentatge del Said detectades al seu centre escolar, per tal de donar continuïtat. Per tal d'assolir aquest objectius he dut a terme: 
  • La revisió del Pla Educatiu Individualitzat del Said i de tots els documents en que l'educadora i l'equip en fa el seguiment.
  • Reunió  de la seva educadora i la psicopedagoga amb la tutora del Said al seu centre educatiu, a la qual no vaig poder assistir per impossibilitat horària. Després d'aquesta reunió, vam fer una reunió conjunta educadora, psicopedagoga i jo mateixa, on em van fer tot el  traspàs d'informació i vam acordar una sèrie d'accions per tal de portar a terme una sèrie d'accions que puguin revertir en una millora acadèmica.
  • He passat proves Teberosky i prova del dibuix de la família i de casa, arbre i persona.
2. Definir les dificultats emocionals que poden estar influint en el seu rendiment acadèmic i altres contextos. Hem definit conjuntament amb l'equip, alguns trets emocionals que poden estar dificultant el seu rendiment acadèmic i algunes propostes per tal de fer aflorar les seves potencialitats: 

CARACTERÍSTIQUES EMOCIONALS

-  Incorporació al CO: gener 2014.
- Nen de 7 anys, d’origen magrebí, amb dificultats de llenguatge força importants, sobretot en català.
- Cursa 2n de primària, i presenta un nivell d’aprenentatges acadèmics de finals de P5, per la qual cosa el centre educatiu s’està plantejant una retenció.
- Salut dèbil. Sobretot durant l’etapa d’educació infantil va faltar molt a l’escola per motius respiratoris.
- Necessita cridar constantment l’atenció. El seu to de veu és molt fort i té molta tendència a cridar.
- Mostra poca concentració i desmotivació davant els aprenentatges, sobretot davant les tasques  davant les que se sent incapaç i no pot resoldre, que acostumen a ser moltes, ja que presenta un nivell inferior a les tasques que li demanen a 2n de primària. 
- És un nen de tarannà alegre i amb ganes de relacionar-se i aprendre. 
 



3. Conèixer més profundament, la relació i les dinàmiques familiars.
 
RELACIÓ AMB LA MARE
- Mare amb pràcticament cap referent familiar al municipi i al país. Ha patit la mort d’un fill (bessó) al qual sembla molt “enganxada”.
- Dificultats de llenguatge i comprensió de dinàmiques escolars que li dificulten l’acompanyament al seu fill.
 - Li costa verbalitzar aspectes positius del seu fill i posar límits. Donant-se una relació un xic agressiva del fill vers la mare, amb dificultats d’expressar l’amor d’una manera suau.
- Mostra molt bona disposició a l’ajuda.

diumenge, 22 de març del 2015

FASE 1, INTERVENCIÓ GRUPAL: Recollida d'informació i presa de decisions conjuntes

Al llarg dels últims dies de febrer i els primers dies de març, vaig dedicar-me a posar a punt tota la recollida d'informació i a acabar de prendre decisions amb l'equip per tal de poder procedir a la intervenció grupal: JOCS FAMÍLIES-INFANTS.

Els objectius que em vaig marcar per aquesta fase en el que fa referència a l'intervenció grupal van ser: 

1- Identificar inquietuds i necessitats del grup d'infants respecte al joc: he fet aquesta identificació a través de 
  • l'observació dels infants a l'hora de jocs a la ludoteca  
  • realització i buidatge d'una enquesta sobre els seus hàbits de joc a casa, a què els agrada jugar...
2. Definir els aspectes emocionals que es poden treballar a través del joc: a més de conèixer els gustos i preferències dels infants, també em calia definir molt bé que és el que nosaltres com a professionals volem treballar i per tant, quins jocs ens aniran més bé per fer-ho, i quins aspectes emocionals concrets podrem anar treballant amb ells. Tenim clar que volem incloure els gustos dels infants, però també és un bon moment per introduir jocs nous i que els infants s'engresquin amb altres tipus de jocs que poden sortir de les habituals consoles, tablets, pilota, futbol...
3. Conèixer els costums familiars envers el joc: per tal d'identificar els costums familiars envers del joc he realitzat una enquesta a les famílies i el seu buidatge.

A més d'aquestes accions realitzades, per tal de poder aconseguir els objectius, també em vaig proposar: realitzar una programació de jocs dividida aproximadament en 6 sessions i la recollida i/o creació de tot el material necessari per tal de dur a terme la intervenció.

DESCRIPCIÓ DEL CENTRE DE PRÀCTIQUES


Aquest segon període de pràctiques, que suposa la recta final dels meus estudis de psicopedagogia, el duré a terme de nou, a un Centre Obert.  El Centre obert és un recurs educatiu del Departament d’Acció Social de l'Ajuntament on també treballo com a mestra, que té com a objectiu la integració i promoció social dels infants de 5 a 12 anys en els seu entorn immediat. 
Els menors que assisteixen al centre, es troben en diferents situacions de risc social majoritàriament relacionades amb la seva situació familiar, que pot ser de diferents índoles: desordres en les habilitats parentals, adiccions, baixos recursos econòmics i culturals, famílies  desestructurades... El centre disposa de  tres aules força àmplies destinades als infants, més dues aules que fan les funcions de despatxos o sales de treball i reunions per les professionals del centre. Les tres aules destinades als infants són: 

- Aula Polivalent: molt gran, disposa de cuina i menjador i un altre espai ampli per activitats diverses, dividits ambdós espais per una porta corredora que normalment està oberta. 
- Ludoteca: espai força ampli dotat de múltiples i diversos jocs. 
- Biblioteca o Sala d'Estudis: espai força ampli amb 4 ordinadors, prestatgeries amb llibres i contes, i material didàctic i taules per fer els deures i/o activitats d'estudi.

Els tres espais són utilitzats diàriament i les activitats que es realitzen es divideixen en la diferent utilització d'aquests. 

Podeu veure imatges del centre al bloc que una companya, que realitzava també les pràctiques de psicopedagogia, va realitzar com a part de la seva intervenció amb un dels infants: 

El centre obert vist per un dels infants 


COS LEGISLATIU DE L'ÀMBIT D'INTERVENCIÓ


Per tal de fer-nos una idea real de l'àmbit legislatiu que regula el meu àmbit d'intervenció, els Centres Oberts, i per tant el departament d'Acció Social,  analitzo alguns documents, enllaços i fonts concretes que ens poden ajudar a contextualitzar-lo i entendre quina és la seva regulació legal.

  • SERVEIS SOCIALS, Generalitat de Catalunya: Podem trobar una descripció de les funcions dels Centres Oberts, a la pàgina web de la Generalitat de Catalunya, dins la categoria de Departament de Benestar Social i família. Segons aquesta web, els Centres Oberts són: "un servei diürn preventiu, fora de l'horari escolar... que compensa les deficiències socioeducatives de les persones ateses mitjançant el treball individualitzat, el grupal, la família, el treball en xarxa i amb la comunitat." Aquests Centres tenen com a objectiu: "proporcionar atenció a infants i adolescents en situació de risc afavorint el seu desenvolupament personal i integració social i l'adquisició d'aprenentatges, prevenint i evitant el deteriorament de les situacions de risc i compensant dèficits socioeducatius."
    En el següent enllaç podeu trobar la descripció dels objectius, funcions i característiques dels Centres oberts i també el marc legislatiu (lleis i decrets) que els regulen:
    M'alegra reconèixer, que la meva experiència personal durant el primer pràcticum, només em porta a corroborar aquesta definició i a constatar que el Centre Obert amb el que col·laboro treballa humilment i alhora molt professionalment i amb un alt nivell per tal d'aconseguir aquestes fites. 
    Per tant, molt il·lusionada de poder portar a terme la meva intervenció conjuntament amb aquest petit i també gran equip de professionals. 
  • http://web.gencat.cat/ca/temes/serveis/ En aquesta web podem trobar multitud d'enllaços i informació interessant relativa a l'acció social. Està molt bé fer-li una ullada per fer-nos una idea de tots els contextos que engloba, hi podem trobar moltíssima informació, des dels pressupostos, fins a la seva organització, tota la legislació que els regula, notícies d'actualitat, així com plans d'actuació. Dins aquest enllaç he pogut trobar informació i documents molt interessants, en cito alguns: 
  • DICCIONARI de SERVEIS SOCIALS: http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/118/Presentacio/  Aquest diccionari és un projecte conjunt entre el Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya i el Centre de Terminologia TERMCAT que sistematitza la terminologia d’aquest àmbit en català. Recull al voltant de 900 termes relatius als serveis socials i vol ser una eina pràctica de referència per a totes les persones que treballen en els serveis socials i altres àmbits que hi actuen de manera coordinada.  En el diccionari trobem la definició de  CENTRE OBERT: centre que proporciona atenció social fora de l'horari escolar a infants i adolescents en situació de risc social, tot donant suport a les famílies, estimulant i potenciant l'estructuració i desenvolupament de la personalitat, la socialització, l'adquisició d'aprenentatges bàsics i prelaborals i l'esbarjo, i compensant les deficiències socioeducatives. També hi podem trobar la definició de PSICOPEDAGOG/GA: professional especialitzat en la psicopedagogia i PSICOPEDAGOGIA: branca de la psicologia que s'ocupa dels fenòmens d'ordre psicològic per arribar a la formulació més adequada dels mètodes didàctics i pedagògics.
  • LEGISLACIÓ DE REFERÈNCIA EN L'ÀMBIT DE SERVEIS SOCIALS: Tot un llistat d'enllaços a les lleis que regulen aquest camp d'intervenció. http://benestar.gencat.cat/ca/el_departament/legislacio/02legislacio_de_referencia_per_ambits_tematics/serveis_socials/

DESCRIPCIÓ DEL PLA D'INTERVENCIÓ


Al llarg de les primeres pràctiques, vaig realitzar un  anàlisi del context i  detecció de necessitats vivint en primera persona la manca d’habilitats parentals, sovint multiproblemàtiques, de moltes de les famílies. Des de la mirada sistèmica de la que parteix el centre, i entenent que la possibilitat de produir canvis en els diferents contextos, sobretot el familiar, podran produir canvis en l’infant, ja que no podem separar a aquest del seu entorn,  és que, educadores, psicopedagoga i jo mateixa, vam acordar la meva intervenció enfocada al desenvolupament de la implicació familiar en l’educació dels infants en la franja de 5-7 anys per tal de donar suport a la qualitat de les funcions parentals i ampliar així, les funcions de protecció del CO.
Aquest objectiu el concretaré amb dos tipus d’intervenció:
  • Seguiment d’un cas particular: Intervenció per positivar  les relacions mare-fill, establint pautes educatives i de protecció, que reverteixin en una millora de les relacions socials i el rendiment acadèmic de l’alumne. 
  • Seguiment grupal: El desenvolupament d’una programació d’una sessió setmanal de joc conjunta famílies-infants, amb el grup de petits del centre obert per tal d’impulsar la implicació familiar en l’educació dels infants i donar suport a la qualitat de les funcions parentals, podent incidir directa i indirectament en els estils de relació parentals oferint el model de l’educadora o la psicopedagoga o fent comentaris subtils durant les sessions.