dimarts, 14 d’abril del 2015

Eduardo Galeano

M'ha estat molt difícil triar un vídeo per compartir amb vosaltres, d'un dels grans lluitadors inesgotables d'aquest, el nostre temps, que ens ha deixat en cos present aquesta setmana. En cos present... perquè les seves paraules sempre ressonaran dins nostre. 

Avui al Centre Obert l'hem recordat llegint aquest text, que cada infant s'ha endut cap a casa. 

Día tras día, se niega a los niños el derecho de ser niños.
Los hechos que se burlan de ese derecho, imparten sus enseñanzas en la vida cotidiana.
El mundo trata a los niños ricos como si fueran dinero, 
para que se acostumbren a actuar como el dinero actúa. 
El mundo trata a los niños pobres como si fueran basura, 
para que se conviertan en basura. 
Y a los del medio, a los niños que no son ricos ni pobres, 
los tiene atados a la pata del televisor, 
para que desde muy temprano acepten, como destino, la vida prisionera. 
Mucha magia y mucha suerte tienen los niños que consiguen ser niños. 


                                          

Calendari d'Abril

Avui hem acabat el calendari d'Abril amb el Said i hem fet una petita sessió la mare, el Said i jo per tal d'explicar-li el que haviem fet, donar-li les indicacions per fer el seguiment a casa i anotar conjuntament dates importants familiars al calendar: visites al metge, excursions, aniversaris... 
Amb el Said hem repassat els dies de la setmana i hem repassat la sèrie numèrica. En la sèrie numèrica presenta dificultats, sobretot del 10 al 20 que no sap enumerar-la. També ha mostrat certes dificultats en seguir l'ordre del calendari d'esquerra a dreta i de dalt a baix. Si tenim present que el Said cursa 2n de primària, ens adonem que les dificultats són importants. 
La mare també ha mostrat dificultats en la sèrie numèrica i en els dies de la setmana. Això em fa pensar que el recurs no serà del tot òptim. A més la situació actual de la mare, separada i a punt de perdre el seu pis i buscant una habitació per compartir, fa que aquest potser no sigui el millor per fer un seguiment del calendari a casa.
De tota manera, el calendari, ha motivat força al Said, per la qual cosa, la repetició mensual d'aquest, pot ser una bona manera d'anar repassant la sèrie numèrica, els dies de la setmana i així anar ampliant el vocabulari, una de les seves grans necessitats.

diumenge, 12 d’abril del 2015

Intervenció Individual: calendari

Una de les activitats pensades per dur a terme amb el Said és un calendari per tal de treballar globalment diferents aspectes. Aquest treball es fa, d'una banda, amb el Said, al centre obert, i amb la mare en les sessions que tindrem conjuntes mare-nen-psicopedagoga en pràctiques. El calendari es treballarà amb els dos al centre i se l'enduran a casa.
Dijous, amb el Said, vam realitzar el calendari d'Abril, i vam treballar:
- Els dies de la setmana, verbalitzant-los i cantant la cançó dels dies de la setmana. Vam assenyalar els dies que passen coses significatives. Vam enganxar un gomet estrella als caps de setmana, i el logo del centre a tots els dimarts i dijous que són els dies que el Said assisteix al centre.
- Vam repassar tots els números de l'1 al 30, enumerant tots els dies del mes i aturant-nos al dia 23, on vam enganxar un dibuix per indicar la festivitat de Sant Jordi.
Vam fer extensiva l'activitat a tots els infants que també van voler fer el calendari, i s'hi van sumar bastants.
La setmana vinent a la sessió conjunta mare-fill, treballarem el calendari amb la mare i l'infant per tal de donar les consignes per treballar a casa.
La valoració de la posada en marxa d'aquest recurs ha estat positiva. El Said l'ha rebut força content i altres infants també han valorat l'activitat. 

FASE 2: Intervenció Individual


Concretarem les necessitats del Said en les següents accions: 
Un cop determinades les necessitats inicials del cas del Said, em baso en els objectius que ens vam establir per la segona fase per tal de concretar les dinàmiques que duré a terme.

1. Adequar el PEI d'acord amb el seu nivell curricular: un cop revisat el PEI hem decidit anar introduint alguns petits canvis, sobretot pel que fa referència al seu nivell curricular. Els canvis tindran a veure amb tasques adaptades al seu nivell i que puguin tenir una petita continuitat a casa.

2. Motivar l'infant en les tasques escolars: proposant tasques que estiguin al seu nivell per tal de minvar la frustració i avançar a partir dels seus coneixements previs.

3. Minvar les conductes disruptives i positivar el vincle mare-fill: a través de la implicació de la mare al centre, les sessions d'activitats mare-fill i jo mateixa i el treball diari al centre.